The Patriots

Recommending books to be read. 

Aku Seorang Patriot dan Dunia Tanpa Tembok adalah sangat di'recommend' untuk dibaca. Dua-dua buku ni boleh dikategorikan dua buah buku bacaan 'ringan' berkaitan sejarah. Kenapa 'ringan'? Fakta yang dimasukkan adalah sikit tapi cukup untuk 'spark' the interest in reading more about that particular incidents or issues. 

Aku Seorang Patriot menceritakan pengalaman dan situasi yang pernah berlaku di Tanah Melayu@ Malaysia pada zaman dulu. Komando, komunis , merdeka, semua ada diceritakan melalui perkongsian pengalaman orang-orang dahulu. Buku yang sesuai untuk 'respark' semangat patriotisme dalam diri anak-anak muda yang semakin menghilang. 

Buku Tanpa Tempok membuka mata pembaca dengan fakta dan situasi yang terjadi dalam dunia luar berkaitan politik, ekonomi etc. Ekonomi China, Trump, Korea, semua dapat dibaca dalam buku ni. MENARIK. 

Buku-buku ni boleh dikira bacaan ringan untuk bahan sejarah tapi masih berinformasi. These two books are highly recommended. 



April

We are approaching the end of April. Spending four months in Serdang working on the master's degree project. I don't know whether I am progressing or not but for sure a few methods can be ruled out of the project. 

It's consider progressing right? :-P

Well. An intern student talked about converting my master's degree project into a PhD project. I was like, "Who said that?!" and she said someone else talked about it. That particular situation suddenly act like a booster and also pressure. I don't know. Pursuing PhD is not yet in my upcoming plan. I am yet to plan what I'll be doing in the next two years. One thing for sure, I WANT TO GRADUATE ON TIME. But still the project does not seem to be progressing towards the positive side. Another few months left to achieve the 1st milestone. Hope that I am able to achieve that on time.




Pursuing master degree

Disebabkan idea dan points untuk menulis articles masih belum wujud dan belum mencukupi makannya ayuh merapu di sini.

*hembus buang habuk dan sawang

Alhamdulillah. Dah selamat bergelar mahasiswi UPM untuk master degree selama 2 bulan lebih kurang dan terus selama 2 tahun (insya-Allah).

BY HOOK OR BY CROOK, memang kena habiskan dalam masa 2 tahun sebab dah tertakluk dalam perjanjian. Perjanjian sebagai penerima GRF. Disebabkan bersetuju untuk terima elaun bulanan, makanya work hard to finish by 2020. Every master student has to publish a paper to graduate. Of course research paper not review one.

Talking about publishing papers, someone said that kalau nak convert MASTER ---> PHD, kena publish 2 papers in one year which mean starting from now dah kena start writing a research paper and a review paper. FUHHHHH......berpeluh fikir (*nasib baik dalam bilik air-cond). There are pros and cons in converting to PHD but still don't know if I am capable of doing it or not. Nak assist akak PHD as co-writer for a review paper pon masih takde progress lagi, apatah lagi paper sendiri.

Lab works pulak tengah on halt sebab instrument problem. Dah la diri sendiri jenis susah nak deal dengan orang baru. Nak kena berurusan dengan orang dari institut lain pulak dah. MALAS betul. Itu masalah besar dengan diri sendiri. Susah nak take the first step to change but when it happen, senang pulak nak adapt. COMPLICATED betul. (susah nak faham diri sendiri). Harapnya orang service tu boleh segerakan repair apa yang patut. Dah la step tu perlu untuk proceed ke next step. Kalau tak crucial boleh la skip.

Oke. Done merapu. Nak pergi pasar malam.

Adios. Salam

Graduan yang bakal bergraduasi

Bismillah...

Dah masuk 3 bulan "graduate" secara tidak rasmi tetapi baru sekarang terasa nak menulis berkaitan "habis belajar".

Sekarang ni, common ayat bila terserempak dengan orang
"seronoknya dah habis.", 
"sambung belajar?", 
" tengah buat apa sekarang?".

dan jawapan common yang digunakan,
 "tengah jadi bibik di rumah.", 
"jadi surirumah sepenuh masa sekarang.",
"tengah mencari lubang-lubang kerja yang ada."

Keinginan untuk sambung Master tu bukan tak ada lansung dalam hati cumanya sebahagian kecil hati menolak untuk apply for master. Seronok bila dapat tahu ada beberapa classmates yang dah daftar masuk untuk master and currently preparing their proposal. Feel happy for them but for me? I don't know. 

Kerja? Aku tak mahu apply kerja yang bukan dalam minat aku. Bukan memilih kerja tapi aku lebih ke arah memilih jalan selamat so that nanti bila dah dpt kerja, aku buat dengan senang hati, tanpa ada rungutan. Kalau boleh aku nak elak daripada asyik merungut tentang kerja yang aku sendiri pilih. 

Setelah 3 bulan habis belajar tapi still belum dapat kerja. 
Dah teruk ke keadaan tu? Ke itu normal? 
Adakah aku kena beralih ke sambung belajar pulak? 


Keadaan di Syria

4 APRIL 2017

Dunia Islam digemparkan dengan serangan peluru berpandu berpandu daripada jet pejuang tentera Rusia di Bandar Salqin di pinggiran Bandar Idlib. 

*sumber: telegram AMAN PALESTIN BERHAD

Bila baca berita-berita sebegini, rasa sedih bila saudara seISLAM diperlakukan sedemikian. Bertambah sedih bila tengok ummat ISLAM di Malaysia masih selesa dalam 'comfort zone' masing-masing. Nak tambah sedih lagi? Bila tengok DIRI SENDIRI yang 'menyibukkan' diri dengan hal dunia dan hal diri berbanding hal ummat.


Kemudian digemparkan pula dengan serangan oleh pesawat rejim Syria yang menggunakan peluru berpandu + gas beracun di kejiranan Al-Shamali di bandar Khan Sheikhoun di bandar selatan Idlib. 

*sumber: telegram AMAN PALESTIN BERHAD


Ayuh, sama-sama kita mendoakan keselamatan saudara kita dan 
semoga ALLAH terus memberi kekuatan kepada mereka untuk menempuhi ujian hidup di sana.