Keadaan di Syria

4 APRIL 2017

Dunia Islam digemparkan dengan serangan peluru berpandu berpandu daripada jet pejuang tentera Rusia di Bandar Salqin di pinggiran Bandar Idlib. 

*sumber: telegram AMAN PALESTIN BERHAD

Bila baca berita-berita sebegini, rasa sedih bila saudara seISLAM diperlakukan sedemikian. Bertambah sedih bila tengok ummat ISLAM di Malaysia masih selesa dalam 'comfort zone' masing-masing. Nak tambah sedih lagi? Bila tengok DIRI SENDIRI yang 'menyibukkan' diri dengan hal dunia dan hal diri berbanding hal ummat.


Kemudian digemparkan pula dengan serangan oleh pesawat rejim Syria yang menggunakan peluru berpandu + gas beracun di kejiranan Al-Shamali di bandar Khan Sheikhoun di bandar selatan Idlib. 

*sumber: telegram AMAN PALESTIN BERHAD


Ayuh, sama-sama kita mendoakan keselamatan saudara kita dan 
semoga ALLAH terus memberi kekuatan kepada mereka untuk menempuhi ujian hidup di sana. 

video



Which one is us?

Bismillah 

Currently I'm in love with the videos or talks delivered by Ust. Nouman Ali Khan. Who is he? 'Google' him. 

Well. I encountered a video on 8 Levels of Personality. Basically the video was about the different types of pursuit. There are 8 types of it. 

1) Happiness
2) Cool
3) Popularity
4) Prestige
5) Money 
6) Excellence
7) Impact 
8) Justice/Truth 

These things are stuff that human beings are trying to achive. 

All of these things comes with efforts. To achieve each and every level require EFFORTS. and Allah look at the EFFORTS NOT RESULTS. 

Us human beings compare each other based on results but not our Creator. He compare one muslim to another based on their EFFORTS. 


Well, This is just part of the video. Watch it and you'll know what I'm writing in this post. I just felt that this thing need to be shared on watch especially to YOUNG MUSLIM like you. 

WATCH AND BE MOTIVATED 


Note to myself

Being someone who lack of something seriously doesn't make you feel good. Sometimes chances are not coming into your way. You need to grab which ever chances that pass by.

Waiting for it without any effort will only make you suffer by the end it.

You've tried but still doesn't get what you want? Well, try harder. Maybe that's not 'yours'. Or maybe your efforts are not enough.

Rest well.

Note to myself.

Antara pesanan Imam Hassan Al-Banna

Bismillah. 
Antara ilustrasi yang menarik untuk kita 'hadam'. 



Wallahu'alam

Liku-Liku Tahun Akhir

Alhamdulillah. Sudah masuk ke sem 2, tahun akhir di IIUM Kuantan. Setiap kali ada sesi taaruf dalam program, junior will be like, "Wahhhh, dah tahun akhir. Nak habis dah. Seronoknya...."

Kalau lah diorang tahu apa yang pelajar-pelajar tahun akhir kena fikir, hmmmm. 

FYP? 
Resume? 
CV? 
Kerja or sambung belajar? 
Di mana? 

Side isu? Kahwin. 

Talking about FYP. 
Next week dah kena hantar progress report tapi still progressnya belum nampak. Data masih belum stabil dan lagi bermasalah bila tak tahu punca masalah di mana. Each and every time I think about FYP, this thing will pop up. Tak sabar nak selesai lab work. Then, kena mengadap laptop untuk selesaikan writing thesis.

COME ON! YOU CAN DO IT!




Another big question to be answered. Kerja or master? Currently I'm considering of continuing for master but the thing is about the cost and the research that I'll have to do. Kalau mengadap FYP dan rasa stress macam sekarang, macam mana dengan research for master? 


wallahua'lam