Graduan yang bakal bergraduasi

Bismillah...

Dah masuk 3 bulan "graduate" secara tidak rasmi tetapi baru sekarang terasa nak menulis berkaitan "habis belajar".

Sekarang ni, common ayat bila terserempak dengan orang
"seronoknya dah habis.", 
"sambung belajar?", 
" tengah buat apa sekarang?".

dan jawapan common yang digunakan,
 "tengah jadi bibik di rumah.", 
"jadi surirumah sepenuh masa sekarang.",
"tengah mencari lubang-lubang kerja yang ada."

Keinginan untuk sambung Master tu bukan tak ada lansung dalam hati cumanya sebahagian kecil hati menolak untuk apply for master. Seronok bila dapat tahu ada beberapa classmates yang dah daftar masuk untuk master and currently preparing their proposal. Feel happy for them but for me? I don't know. 

Kerja? Aku tak mahu apply kerja yang bukan dalam minat aku. Bukan memilih kerja tapi aku lebih ke arah memilih jalan selamat so that nanti bila dah dpt kerja, aku buat dengan senang hati, tanpa ada rungutan. Kalau boleh aku nak elak daripada asyik merungut tentang kerja yang aku sendiri pilih. 

Setelah 3 bulan habis belajar tapi still belum dapat kerja. 
Dah teruk ke keadaan tu? Ke itu normal? 
Adakah aku kena beralih ke sambung belajar pulak? 


Keadaan di Syria

4 APRIL 2017

Dunia Islam digemparkan dengan serangan peluru berpandu berpandu daripada jet pejuang tentera Rusia di Bandar Salqin di pinggiran Bandar Idlib. 

*sumber: telegram AMAN PALESTIN BERHAD

Bila baca berita-berita sebegini, rasa sedih bila saudara seISLAM diperlakukan sedemikian. Bertambah sedih bila tengok ummat ISLAM di Malaysia masih selesa dalam 'comfort zone' masing-masing. Nak tambah sedih lagi? Bila tengok DIRI SENDIRI yang 'menyibukkan' diri dengan hal dunia dan hal diri berbanding hal ummat.


Kemudian digemparkan pula dengan serangan oleh pesawat rejim Syria yang menggunakan peluru berpandu + gas beracun di kejiranan Al-Shamali di bandar Khan Sheikhoun di bandar selatan Idlib. 

*sumber: telegram AMAN PALESTIN BERHAD


Ayuh, sama-sama kita mendoakan keselamatan saudara kita dan 
semoga ALLAH terus memberi kekuatan kepada mereka untuk menempuhi ujian hidup di sana. 




Which one is us?

Bismillah 

Currently I'm in love with the videos or talks delivered by Ust. Nouman Ali Khan. Who is he? 'Google' him. 

Well. I encountered a video on 8 Levels of Personality. Basically the video was about the different types of pursuit. There are 8 types of it. 

1) Happiness
2) Cool
3) Popularity
4) Prestige
5) Money 
6) Excellence
7) Impact 
8) Justice/Truth 

These things are stuff that human beings are trying to achive. 

All of these things comes with efforts. To achieve each and every level require EFFORTS. and Allah look at the EFFORTS NOT RESULTS. 

Us human beings compare each other based on results but not our Creator. He compare one muslim to another based on their EFFORTS. 


Well, This is just part of the video. Watch it and you'll know what I'm writing in this post. I just felt that this thing need to be shared on watch especially to YOUNG MUSLIM like you. 

WATCH AND BE MOTIVATED 


Note to myself

Being someone who lack of something seriously doesn't make you feel good. Sometimes chances are not coming into your way. You need to grab which ever chances that pass by.

Waiting for it without any effort will only make you suffer by the end it.

You've tried but still doesn't get what you want? Well, try harder. Maybe that's not 'yours'. Or maybe your efforts are not enough.

Rest well.

Note to myself.

Antara pesanan Imam Hassan Al-Banna

Bismillah. 
Antara ilustrasi yang menarik untuk kita 'hadam'. 



Wallahu'alam